Μπεκατώρου στο Upfront Initiative: Στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μαθαίνoυμε αλληλοσεβασμό, όχι Κάμα Σούτρα

«Για να μπορέσω να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα έπρεπε να υποστώ σωματική και ψυχική βία για 25 χρόνια»

Για πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν ακόμα για την προστασία των θυμάτων σεξουαλική κακοποίησης, μίλησε η Σοφία Μπεκατώρου, στο The Upfront Initiative, το ετήσιο μονοήμερο συνέδριο της LiFO και της Tsomokos για ισότητα, συμπερίληψη, ποικιλομορφία και ορατότητα στον εργασιακό χώρο.

Η ολυμπιονίκης ιστοοπλόος και σύμβολο του ελληνικού #metoo, μιλώντας στον Γιάννη Πανταζόπουλο, σχετικά με την απόφασή της να αναφερθεί στη δική της κακοποίηση που άνοιξε κύκλο καταγγελιών για πολλές γυναίκες, τόνισε:

«Δεν δέχομαι την ιδιότητα του συμβόλουΕίμαι μια από εσάς. Μου πήρε αρκετά χρόνια να μιλήσω. Τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκομαι κοντά σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης τα οποία κατά κύριο λόγο έχουν βρει την πόρτα κλειστή. Έχουμε συζητήσει πολύ, όμως η διαδικασία που περνούν τα θύματα όταν φτάνουν στη Δικαιοσύνη έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μαραθώνιο που διαρκεί περίπου 10 χρόνια. Αξίζει, αλλά το θύμα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να περάσει σε αυτή τη διαδικασία».

Με αφορμή πρόσφατη υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων από προπονητή πολεμικών τεχνών, η Σοφία Μπεκατώρου, σημείωσε πως: «Τα πράγματα δεν βελτιώνονται μόνα τους. Ξεκίνησε μια συζήτηση, μοιραστήκαμε εμπειρίες, έγιναν κάποιες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, όμως στο χώρο του αθλητισμού δεν έχει γίνει κάτι. Πρέπει να διασφαλίσουμε τους κανόνες συμπεριφοράς που τους αποδέχονται όλοι και οι δύο πλευρές να ξέρουν πώς θα αντιμετωπίσουν κάποιες καταστάσεις. Τώρα κινδυνεύουν οι αθλητές, κινδυνεύουν και οι προπονητές».

Και συνέχισε: «Πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές. Θέλουμε να τις κάνουμε για να φανεί ότι κάναμε κάτι; Ή να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία και να πούμε ότι αυτό που αλλάξαμε λειτουργεί στο πεδίο. Να μην χρειάζεται το θύμα να είναι επώνυμο για να βρει το δίκιο του. Να μην κακοποείται το θύμα δευτερογενώς και τριτογενώς. Το θύμα απλά το ακούω και το στηρίζω σε ό,τι αποφασίσει».

Χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, ενώ απαντώντας στους γονείς που αντιτίθενται επισήμανε πως «Πρέπει να καταλάβουν ότι σ’ αυτό μαθαίνουμε πως πρέπει να είναι οι συντροφικές σχέσεις, ο αλληλοσεβασμός, δεν είναι το Κάμα Σούτρα».

Απαντώντας σχετικά με το πως διαχωρίζει κανείς ένα «πείραγμα» από μια κακοποίηση, η Ολυμπιονίκης, τόνισε πως «Το πείραγμα εμπεριέχει συναίνεση. Από την ώρα που αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε ότι το άτομο που έχουμε απέναντί μας δεν θέλει και συνεχίζουμε, αυτό είναι κακοποίηση».

Ερωτώμενη σχετικά με το πώς μίλησε για τη δική της κακοποίηση στα παιδιά της, τόνισε πως: «Για να μπορέσω να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα έπρεπε να υποστώ σωματική και ψυχική βία για 25 χρόνια. Προσπάθησα να είμαι αληθινή. Όταν πόναγα έδειχνα τον πόνο μου. Ζητούσα βοήθεια. Εξήγησα στα παιδιά μου τι μου συνέβη και ότι προσπάθησα να βοηθήσω και άλλους για να μην περνάνε πράγματα ατιμώρητα. Όσο δεν υπάρχουν δομές και διαδικασίες λειτουργούμε μέσω εθελοντισμού».

Το ετήσιο μονοήμερο συνέδριο της LiFO και της Tsomokos για την ισότητα, τη συμπερίληψη, την ποικιλομορφία και την ορατότητα στον εργασιακό χώρο, διεξάγεται στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών, υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Πηγή: https://www.lifo.gr/now/greece/mpekatoroy-sto-upfront-initiative-sti-sexoyaliki-diapaidagogisi-mathainoyme

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *